Een accordeon is een muziekinstrument en wordt vanwege de manier van geluidvoortbrenging tot de aërofonen gerekend. Op basis van de bespeling is het een toetsinstrument. Het instrument wordt accordeon genoemd vanwege de constructie van het mechaniek van de linkerhand. Door een matrix van stangen en knoppen wordt een drietal tonen tegelijk geproduceerd, een akkoord.

De accordeon werkt volgens hetzelfde principe als een mondharmonica. De lucht wordt hier echter aangevoerd door een balg. In de kast zitten de tongen die het geluid voortbrengen. het indrukken van een toets of knop laat de lucht langs één of meer tongen stromen waarbij het tongetje gaat trillen en het geluid ontstaat.

Een accordeon wordt vaak verward met andere instrumenten die gebaseerd zijn op het gebruik van doorslaande tongen, zoals de trekzak of harmonica, de concertina en de bandoneon. Een accordeon is echter niet wisseltonig; bij trekken en duwen wordt dezelfde toon geproduceerd. Een accordeon wordt wel eens beschreven als buik-orgel.

Accordeons worden gemaakt met aan de rechterhand een pianoklavier (de klavieraccordeon) of met 3 tot 5 rijen knoppen (de knopaccordeon). De baskant is voor de linkerhand van de accordeon.

De accordeon is geschikt voor allerlei soorten muziek : klassiek, jazz, volksmuziek, accordeoneigen stijlen als cajun, tex-mex, zydeco ( b.v. Boifohtoch en Rowwen Hèze), de tango en ook popmuziek! Samenspelen in orkestverband kan bij Streekaccordeonorkest RAC in Bennekom dat onder leiding staat van Tim Fletcher.

Neem voor meer informatie contact op met de docent: Tim Fletcher