U heeft Carel Kraayenhof zien spelen op de bruiloft van Prins Willem-Alexander en Prinses Maxima en u denkt wat is dat een mooi instrument, dat instrument, de bandoneon, zou ik willen leren bespelen.
Dit kan bij Muziekplein Ede!

De bandoneon is ontstaan in Duitsland en in 1850 bedacht door Heinrich Band. Na diverse ontwikkelingen is het instrument in Argentinië terecht gekomen en is daar bij het ontstaan van de Tango, het tango-instrument bij uitstek geworden.
De bandoneon is in feite een voorloper van de accordeon, dat zich op een andere manier verder heeft ontwikkeld. Het is dan ook een balginstrument, met aan beide kanten knoppen. Het is chromatisch, maar wel wisseltonig. Wisseltonig d.w.z. dat je bij trekken en duwen bij dezelfde knop een andere toon krijgt. Kenmerkend voor de bandoneon is de intense klank van de rechterkant en de zachte warme klank van de linkerkant. Rechts bevinden zich de hogere tonen van het instrument en rechts de lage tonen

Het lesprogramma van het eerste jaar bestaat globaal uit de volgende onderdelen:

  • De werking van de bandoneon, het gebruik van de balg + de houding van het bandoneonspelen. Met name het gebruik van de benen.
  • Spel met de rechterhand, ontdekken van het systeem
  • Spel met de linkerhand, ontdekken van het systeem
  • Spel met beide handen.
  • Na trekkend spelen, ook duwend spelen

Omdat de bandoneon een tango-instrument is, zal het speelmateriaal voornamelijk uit tangomuziek bestaan.

Meer informatie: info@muziekplein-ede.nl