Er bestaat een hele familie dwarsfluiten. Naast de gewone fluit, zijn er nog de piccolo (de kleinste), de altfluit en de basfluit.
Dwarsfluit is een gemakkelijk te leren instrument. Eerst leer je hoe je moet blazen om geluid uit de dwarsfluit te krijgen. Je kunt al vanaf jonge leeftijd beginnen, omdat er gebogen kopstukken zijn waardoor de lengte van het instrument verkort wordt. Je kunt ook op de dino fluit beginnen, zie www.dino-flute.nl.
Ook het dragen van een beugel is normaal gesproken geen belemmering om dwarsfluit te kunnen spelen. Voor volwassenen is het mogelijk begeleiding te krijgen bij het weer oppakken van het instrument, weer les nemen kan heel erg stimuleren, het is een fijn gevoel om weer nieuwe dingen bij te leren.

De mogelijkheden met de dwarsfluit zijn eindeloos. Je kunt met dit instrument verschillende muziekstijlen spelen. Op het Muziekplein gebruik ik voornamelijk klassieke muziek als lesmateriaal, maar ook lichte muziek is heel goed mogelijk.

De dwarsfluit is een prachtig solo-instrument, maar je hebt ook veel mogelijkheden om samen te spelen. Sommige leerlingen spelen in een orkest, in de kerk of op school. Samenspelen is iets wat bijna iedere leerling leuk vindt en waar je heel veel van leert. Samenspelen is een vast onderdeel van het lesprogramma.

Wil je meer informatie over dwarsfluitles bij Muziekplein Ede? Neem dan contact op met de fluitdocenten: